De smaak van groenlof zit tussen witlof en andijvie in zit. Een beetje bitter dus, maar… bitter in de mond, maakt de lever gezond !
Dit gezegde kan nog onderbouwd worden ook 😉
Bitterstoffen activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in de darmen. Daarna worden ze door de darmen definitief afgevoerd. Zo ontgiften bitterstoffen je lichaam.
Ingrediënten voor 3 personen
750 gram aardappels
1 groenlof (± 500 gram)
1 el olijfolie
100 gram hamblokjes of vega hamblokjes, of paddenstoelen
100 ml crème fraîche
zwarte peper
teentje knoflook
nootmuskaat
1,5 dl melk
100 gram geraspte kaas
Bereiding
Schil de aardappels. Snijd ze in stukjes en kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet ze af.
Snijd de groenlof in 1 cm brede repen en was ze eventueel. Verhit de olie in een wok en bak de groenlof even kort aan zodat deze iets slinkt. Schep de groenlof in een ovenschaal en roer de hamblokjes (of de vega variant), crème fraîche en wat peper erdoor.
Maak van de gare aardappels met de melk, nootmuskaat en het uitgeperste teentje knoflook een smeuïge puree. Verdeel de puree over de groenlof. Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. Zet de schotel 20 minuten in een op 180 C voorverwarmde oven om een mooi bruin korstje te krijgen.