De boerderij op zijn best!

Leven op de boerderij

O wat is Michiel blij dat het geregend heeft. Eindelijk. Het heeft meteen effect. Vooral dat er overal onkruid oppopt. Haha. Maar natuurlijk is het ook goed voor de groenten. “Hoeveel regen is genoeg?”, vraag ik Michiel. Je graaft een kuiltje en dan moet het vochtig zijn. Oke… dit had ik zelf kunnen bedenken ☺

Hij heeft alles beregend behalve de uien. Waarom niet, hoor ik je denken. Nou, wat opviel was dat het hier helemaal niet nodig bleek Hoe komt dit ? Omdat hij hier gespit i.p.v. geploegd had waardoor er een betere capillaire werking is. Dit betekent dat het water van onder naar boven wordt gezogen en teveel water vloeit sneller af. Dus volgend jaar wordt alles gespit i.p.v. geploegd. Met ploegen krijg je nl een dichte laag in de bodem vanwege de druk van de ploeg en met spitten hobbelt de spitmachine achter je aan en blijft de grond losser. 

Het land staat vol met 40 verschillende groenten. Een prachtig gezicht. De Boerderij op zijn best. Het onkruid hebben ze tot nu toe in bedwang kunnen houden, maar zoals gezegd, popt het weer op. Nu wordt het echt druk omdat de tuinbonen rijp zijn en deze geplukt mogen worden, dus… als iemand tijd heeft… heel graag.
Michiel wil graag een bonengroepclubje op de di en de wo ochtend vanaf 4 juli. Aanmelden kan direct bij Michiel op info@boerderij-dekraanvogel.nl. In principe loopt dit seizoen door t/m sep, maar je hoeft niet perse elke di aanwezig te zijn hoor ☺ maar mag wel, zegt Michiel er achteraan. 

Wortels en pastinaken gaan super goed. Verder is Michiel constant bonen aan het zaaien zodat we het hele seizoen bonen van eigen land hebben.
De zoete aardappelen gaan na een slechte start vanwege de koude grond tijdens het poten, nu goed. Eind september kunnen we hiervan genieten. 

Michiel heeft een groenbemester uitgeprobeerd die de bodem super snel bedekt. Deze wil hij volgend jaar op meerdere plekken gebruiken. De winterkolen komen nl altijd op een groot stuk land welke vrij gehouden moet worden hiervoor en daarom moet het telkens geschoffeld worden wat een  hoop werk is. Als hij er groenbemester op zet, hoeft dit niet en krijgt de aarde veel extra voeding.

En… op veler verzoek komen er sperzieboontjes. Deze zijn in de kas gezet om te proberen. Kennelijk zijn sperziebonen uit de kas veel lekkerder omdat ze van lekker warm houden, heeft Michiel uit betrouwbare bron. 

Update over de verbouwing: Alleen nog een opbergplaats voor het gereedschap, maar de kantine is helemaal klaar. Moeten nog wat dingen aan de muren, plantjes in potten, kussentjes, plankjes.. je kent het wel… een vrouwelijke touch ☺

Fijn weekend allemaal weer en… denk je: ik kan eigenlijk best wel af en toe op een di of wo ochtend. Meld je aan en pluk mee.

Groetjes,
Daisy
daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 23 juni 2023 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

Bloemkoolcurry met aardappel

Bloemkoolcurry met aardappel

Ingrediënten: 500 gr krieltjes 1 bloemkool 1 ui 1 blikje gepelde tomaten 400 ml kokos melk duimgrootte gember 1 rode peper 2 tenen knoflook 1 tl kurkuma1 1 tl komijnpoeder 1 tl korianderpoeder 1 el mosterdzaad 1 tl garam masala 0.5 tl zout verse koriander of...

Lees meer
Uitnodiging voor de spiegelgroep

Uitnodiging voor de spiegelgroep

O wat een lekker weer ! Sommige van jullie zullen het wat overdreven vinden en ik weet niet of Michiel heel blij is met deze hitte, maar ik geniet ervan om op mijn slippers en korte broek de straat op te kunnen. Heerlijk. Zoals beloofd hierbij een update over de...

Lees meer
COURGETTEROLLETJES VOOR OP DE BBQ

COURGETTEROLLETJES VOOR OP DE BBQ

DE INGREDIËNTEN  600 g courgette  50 ml olijfolie  100 g spinaziebladeren  2 teentjes knoflook  200 g mozzarella bolletjes  2 el witte balsamico azijn 3 el walnootolie  Zout  Peper uit de molen DE VOORBEREIDING IN DE KEUKEN  Snij de uiteinden van de...

Lees meer