Een kijkje in het leven van boer Michiel

Leven op de boerderij

Vanaf nu nemen we jullie elke 2 weken mee in het leven van Michiel. Wat maken hij en zijn collega’s mee, waar lopen ze tegenaan, welke oplossingen hebben ze en welke besluiten worden er waarom genomen.
Zo krijgen jullie een beeld bij wat er vooraf gaat aan die heerlijke groenten en fruit die we elke week weer in de bekende kratjes aantreffen.

Deel 1 – september 2020
Opperram Gerrit is de eerste aanschaf van Michiel en heeft daarom een speciaal plekje in zijn hart. Het lijkt erop dat Gerrit misbruik maakt van deze status, want deze hele week ontsnapt hij samen met twee collega rammen uit hun weide om vervolgens het hek richting de boerenkool open te rammen (tja… je bent een ram of je bent het niet he…) en hier een prima ontbijtje te nuttigen.
Er staat stroom op hun verplaatsbare omheining, maar hier trekt Gerrit zich niks van aan. Michiel vertelde dat Gerrit laatst zelfs het stroomkastje had aangevreten ! Hij loopt de omheining gewoon plat en weg is ie. Ze hebben de poort vanmorgen verstevigd met touwen. Even afwachten dus…

Het is oogsttijd voor de suikermais. Nog nooit waren ze zo lekker zoet als nu zegt Michiel verheugd. Dit hebben we te danken aan de vele zonne-uren. Mocht iemand hier een lekker recept voor hebben… laat maar weten.

Wellicht komt er een afhaalpunt bij vanaf 1 oktober en wel in Kaatsheuvel ! Een van de afnemers heeft via Facebook mensen enthousiast gemaakt en een bericht geplaatst in de lokale krant. Er waren wel 40 reacties. Dit wil nog niet zeggen dat er 40 afnemers bij komen, dus we moeten de aanmeldingen nog even afwachten. Ken je mensen die in deze buurt wonen en interesse hebben ? Stel hen dan hiervan op de hoogte door de site door te sturen en je eigen ervaringen te delen. Wellicht krijgt Michiel er zo nog wat klanten bij.

Sinds kort bezorgt De Kraanvogel ook pakketten aan boerderij De Regte Heijden (deregteheijden.nl) in Riel. Zij zijn nog niet Demeter, maar zijn er wel actief mee bezig, wat je ook duidelijk terugleest op hun site. Zij hebben melkkoeien en laten de kalfjes 5 maanden van hun moeder leren en bij haar drinken. Dit is in de bio industrie wel anders. Hier worden ze direct na geboorte gescheiden.
De stiertjes laten ze 1.5 jaar genieten van de ruimte en het verse gras, alvorens ze geslacht worden. Michiel is aan het onderzoeken hoe een intensievere samenwerking met hen mogelijk is. Wellicht dat het leveren van ossenvlees van deze boerderij een optie gaat worden in de toekomst. Mocht hier vanuit jullie interesse in zijn, mag je dit doorgeven zodat Michiel dit in zijn overweging kan meenemen.

Zoals jullie hebben kunnen lezen in de vorige nieuwsbrief, is Michiel gestopt met eieren van eigen kippen. De kippen lopen nu los rond tussen de schapen waarmee ze een enorm terrein hebben en bijvoeren niet nodig is. Er is voldoende te vinden op deze lap grond en een fijne bijkomstigheid is dat zij de wormen waar de schapen last van hebben, eten. De poep van de schapen verspreiden ze door er heftig in te pikken wat weer goed is voor het gras. Hop en alweer een mooi circulair proces op de boerderij erbij 😊

Doordat de eieren nu niet structureel worden geraapt, worden er vanzelfsprekend meer kuikens geboren en zullen er over een tijdje meer kippen rondlopen die zullen meewerken aan dit mooie proces.
De fundraising heeft inmiddels een redelijk bedrag opgeleverd en Michiel heeft een tafel en kast gekregen waar hij iets mee kan. Het sanitair en riool is het belangrijkst. De aanvraag bij de Gemeente is gedaan. Het bedrag zal hieraan besteed gaan worden. Hopelijk volgen er nog meer giften. We zullen jullie op de hoogte houden wat hiervan aangeschaft wordt.
Voor de benodigde hekken, is een creatieve oplossing bedacht. De zolder van de schuur moest afgebroken worden en Michiel zijn broers, zus en schoonbroer zijn hier hekken van aan het maken. Lekker duurzaam !
Goed, dit was mijn eerste bijdrage. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat me dit gerust weten via de mail. Ook tips, feedback, reacties op bovengestelde vragen in de tekst zijn welkom en stuur ik indien nodig door.

Fijne dag allemaal !
Daisy Cornelissen

donderdag 24 september 2020 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

Pompoen Pastasaus van Bo

Pompoen Pastasaus van Bo

Alweer een tijdje geleden ontving ik van Bo, op mijn verzoek je favo recept te sturen, een mailtje met hierin haar recept. Echt zo leuk ! Stuur me dus zeker jouw recepten door, want zoals je ziet, komen ze echt in het pakket terecht! Met de pompoen uit het pakket van...

Lees meer
30 jaar B.D. Voorjaarsmarkt

30 jaar B.D. Voorjaarsmarkt

Boerderij de Kraanvogel viert dit jaar 30 jaar Biologisch dynamische praktijk, reden voor een feestje; Op zaterdag 25 mei organiseert  de klantenvereniging  onze  voorjaarsmarkt, met schapen scheren, wol bewerken, activiteiten voor de kinderen, leuke kraampjes met...

Lees meer