Klavergras zaaien voor bodemverbetering

Leven op de boerderij

Zo.. de aardappels zijn gepoot. Het zijn er voor de zekerheid veel meer dan vorig jaar omdat vorig jaar een slecht aardappeljaar was. Weten we het nog ? Ze hadden ziektes en Michiel had andere rassen geprobeerd. Al doende leert men natuurlijk he. Zo hoort het ook. Mochten ze nu allemaal lukken, heeft hij er te veel, maar die kunnen dan weer verkocht worden. Dat komt wel goed.
En… ssstttt, niet hardop lezen, want ze mogen het niet horen, maar Michiel heeft de aardappels op een heel andere plek staan normaal. Dat verwachten die Colorado kevers niet. Gnagna.. Dat zal ze leren. Komen ze net als andere jaren op het veld, staan er geen aardappels. Huh ? hoe kan dat nou.. ze staan toch altijd hier, denken ze dan. “Nou… dan gaan we maar weer, want hij zal ze zeker niet aan de andere kant van het veld gezet hebben”.
Kijk… dat is nog eens goed denkwerk. Dat zal ze leren ! ☺

Wat nog meer ? Ze gaan groenbemesters zaaien. Het wordt een mix van klavers dit jaar. Voorheen werd er altijd grasklaver gezaaid. Nu omgedraaid, je verwacht het niet.. klavergras ! Dit is meer klaver dan gras. Klaver is beter voor de bodem en de schapen. Om onkruid te onderdrukken zaait Michiel er wat gras bij. Biologisch dynamische boeren mogen weinig mest gebruiken, vandaar de klaver en klaver helpt stikstof uit de lucht te halen en in de grond op te nemen en te verwerken. Een extra voordeel is dat veel klaversoorten bijen aantrekken. Het voordeel aan schapen is dat zij niet zo zwaar zijn en dus de grond niet vertrappen. Alleen maar voordelen dus. Mocht je een interessante docu willen zien over bodemleven: Kiss the ground op Netflix is heel interessant.  

Vrijdag was Michiel net op tijd terug van de route rijden. Een schaap was aan het lammeren, maar het lam was veel te groot om zelf geboren te worden. Gelukkig dat Michiel er op tijd bij was om het eruit te trekken. Dat is de reden dat de schapen onder het afdak staan. Op deze manier is er beter zicht op. Als ze in de wei hadden gestaan, was het hem waarschijnlijk niet opgevallen. Er moeten nog 2 schapen lammeren en dan mogen ze allemaal naar buiten.
Michiel zal blij zijn als het zover is, want ze blaten zijn oren van zijn hoofd. Ze willen naar buiten, die lekkere sappige wei in ! 

Een leuk weetje. Het was met Pasen volle maan en dan gaat het bevallen makkelijker. Dikke tip voor de zwangeren onder ons. Als het even kan… wacht tot volle maan. Je ziet dan ook een geboortegolf op de Volle maan dag.

En nog een weetje: Het was Bloemdag afgelopen dinsdag! De sterren en planeten staan dan dusdanig dat het gunstig is om bloemen te zaaien. Laat ik nu net groenten hebben gezaaid met Pasen. Hopelijk is dat ook oke.. ook al zijn het geen bloemen. Trouwens ! Ik heb ook de bloemen van de Albert Heyn gezaaid. Moet helemaal goed komen dus. Maar vandaar dus dat de klavers gezaaid worden. Deze worden ook onder de bloemen geschaard voor het gemak.
Hoe weten we dit allemaal ? Nou. Daar is een kalender voor. De Maria Thule kalender. Zoek maar op. 

Tibetaanse komkommers worden gezaaid. Is nieuw ! Ook een Probeersel. Ze zijn bruin i.p.v. groen. Hmmm.. ben benieuwd hoe ik die eerste hap in ga. Met een open mind natuurlijk he mensen ! Bruin betekent niet altijd rot ☺ We geven alles een eerlijke kans en.. bruine bonen zijn ook lekker. 

Nog een uitprobeersel. Heilig hooi. Dit is heel moeilijk kennelijk, een soort klaver. Het staat erom bekend dat het wormen verdrijft bij schapen en daar hadden de schapen last van pasgeleden, dus.. hopelijk lukt de oogst en werkt het ook echt.  

Een Potje Robben.. dat is de Verpakkingsvrije website uit Reusel welke samenwerkt met Pieter Pot en met de Hooiberg. Hier gaat Michiel producten leveren die over zijn zoals prei.

Wat kan ik nog vertellen over de groenten ? Kapucijners en tuinbonen staan al boven de grond ! En dat terwijl ze net gezaaid zijn. Het is super snel gegaan dankzij het heerlijke weer.
Kortom: De baas is blij. Ze lopen op schema en dat was vorige jaren wel eens anders. 

BELANGRIJKE MEDEDELING
– Afhaalpunt Pascalerf in Tilburg is gestopt en dus is het nieuwe adres de Bredaseweg 337, bij de ouders van Michiel. Het wordt ongetwijfeld nog in de groepsapp van Tilburg gedeeld.
Later komt er wellicht een afhaalpunt bij het Cobbenhage college. Hier komt een Middelbare Vrije school. Deze bestaat nog niet in Tilburg. Mocht je kids hebben die hier volgens jou op passen, is dit interessant eens te onderzoeken.
Zijn er alsnog mensen die zich willen aanmelden als afhaalpunt, horen we het graag. Je hoeft er niet voor thuis te blijven, wordt gewoon in de tuin gezet en mensen halen het hier op.

– Laat nog even weten of je het leuk lijkt om workshops te volgen bij de Kraanvogel. We zijn van plan af en toe een workshop te organiseren op de Boerderij. We zijn nu bezig met een Oesterzwam en stek workshop. Als je ideeën hebt, mag je dit natuurlijk ook laten weten. Graag zelfs !

– De volgende Meewerkdag is op za 7 mei. Voor degenen die het afgelopen zaterdag vergeten waren, schrijf het op de kalender, zet een alarm in je telefoon. Je moet het gewoon een keer meegemaakt hebben. Zo gezellig om te doen. Ook voor de kids is het een avontuur. Het ligt in het bos, dus ze kunnen hier naar hartenlust spelen en slootje springen terwijl de ouders gezellig keuvelend op het land werken. Zodra de soep klaar is, roepen we het grut weer bij elkaar, pakken we de boterhammen en genieten we van de zon, elkaar, ons lijf dat we weer voelen. We zien je graag !

AGENDA
Za 7 mei Meewerkdag

Fijn weekend allemaal!
Daisy

daisycornelissen1973@gmail.com
klantenverenigingbdkraanvogel@gmail.com

vrijdag 22 april 2022 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

Pompoenoogstdag op zaterdag 1 oktober !!

Pompoenoogstdag op zaterdag 1 oktober !!

Yesssss, eens per jaar is het zover! Nog zo’n groot evenement van de Kraanvogel. Het is oranje Het is rond Het heeft een houten steeltje Je kunt er soep en pastasaus van maken en vast nog veel meer Denk aan Halloween Juist ! De pompoen ! Pompoenoogstdag is gepland !...

Lees meer
Andijvie smoothies

Andijvie smoothies

De andijvie geeft de smoothie een licht pittige smaak maar overheerst zeker niet. Andijvie is een erg gezonde groente en bevat veel kalium. Maar ook calcium, fosfor, magnesium en zink zijn ruimschoots aanwezig. Een flinke hand andijvie door je smoothie helpt je bij...

Lees meer
Het leukste cadeau: Een cadeaubon van de Kraanvogel !

Het leukste cadeau: Een cadeaubon van de Kraanvogel !

De dagen worden korter. Het groeiseizoen is bijna over. Michiel draait zich ’s morgens nog even om en nu het ‘s avonds sneller donker is, is hij ook vroeger thuis. Kortom.. de hectiek van de zomerperiode komt langzaam tot haar einde. Hoe poëtisch dit ook klinkt…er is...

Lees meer