Met een beetje zonneschijn, komt het snel goed!

Leven op de boerderij

O jongens… die regen! Die zijn we beu of niet? Zelfs na mijn weekje Turkije was ik het Nederlandse weer na 2 weken en tig keer natgeregend te zijn, alweer zat.

Zo ook op de boerderie!  Door het slechte weer is er veel mis gegaan. Veel groentes groeien heel erg slecht. Paksoi groeide bv zo slecht dat deze is gaan schieten. Hierdoor moet Michiel bijna alles inkopen. Deze week had hij zoete aardappel besteld, maar kreeg aardappels van 1.5 kilo. Deze moeten doorgesneden worden om het te kunnen verdelen onder ons. Hiernaast is de bleekselderij wat slap. Hier kunnen ze niks aan veranderen omdat dit ingekocht wordt en op wo pas binnenkomt.

Hiernaast zijn alle wortelzaad verdronken, waardoor er geen worteltjes groeien. Alles is veel later. Tuinbonen, kapucijn en rode bieten groeien langzamer. Wat helaas niet betekent dat het ook langer in het seizoen blijft groeien ;-(

Paksoi, spitskool, wortels, sla, pastinaken, schorseneren zijn allemaal mislukt. Normaal had Michiel al sperziebonen gezaaid, maar hier begint hij nu volgende week pas mee. Het is nu zaak dat het niet meer regent en vooral de zon gaat schijnen.

Ze hopen op jullie begrip en geduld. Met een beetje zonneschijn, komt het snel goed!

Michiel zegt te moeten investeren in de bodem. Wat betekent dit? Er zitten toch genoeg voedingsstoffen nog in? vroeg ik.
Dat wel, maar in water groeit alleen rijst en dat gaat niet gebeuren. Er zit nu bv een zonk in het land waar het water in blijft staan. Deze zonk is nogal groot waardoor wat het wel goed doet, alsnog niet lekker groeit.

Hij wil het gaan rechttrekken met peilgestuurde drainage eronder. Dit om het waterpeil zelf te regelen wanneer het water af te voeren en wanneer vast te houden. Dit zijn buizen onder de grond welke in een verzamelpunt uitkomen met dus 2 standen, afvoeren en vasthouden. Deze liggen 10 meter uit elkaar. Als het dan te nat is om met de tractor op te kunnen, voert hij het water af en na 2 dagen (mits het niet regent) kan hij erop. Hiernaast kan hij bij veel water, het water af laten vloeien naar het verzamelpunt waardoor groenten niet meer verdrinken.
Vanavond is er een tuindersbijeenkomst waar hij een boer gaat uithoren hierover. Wordt vervolgd!

Het gaat overal slecht, geeft Michiel aan. Hierdoor zal voeding nog duurder worden. Dit gaan we merken in de supermarkten. Hier is Michiel van overtuigd.

Stefanie is met haar team een koude kas aan het maken om plantjes in voor te kweken. I.p.v. dat hij een deel van de planten koopt als stekje, kan dit in deze kas hopelijk gaan gebeuren. Een koude kas is veel lager dan een normale kas, maar verder moeten we het maar even googelen 😉

Op naar de zon!

Groetjes, 
Daisy

daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 7 juni 2024 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

Wat te doen met Knolselderij?

Wat te doen met Knolselderij?

Deze vraag heb ik al meerdere mensen gesteld en dan krijg ik tips te horen, welke ik weer half vergeten ben eer ik thuis ben. Nu trof ik de vader van Michiel in zijn eigen voortuin toen ik mijn groenten, na een paar dagen op vakantie te zijn geweest, op ging halen....

Lees meer