Zoals de natuur buiten is

Leven op de boerderij

Lieve Kraanvogel pakketafnemers,

Het nieuwe jaar is alweer begonnen met alle weersomstandigheden die we zouden kunnen verwachten in januari. De vorst heb ik van heel dichtbij meegemaakt (in slowmotion op mijn fietsje onderuit gegaan) Hopelijk houden jullie het allemaal heel en genieten jullie van dit wintersportweer, want…hoe mooi he?

Voor de vakantie hebben Danielle (de voorzitter) en ik samen gezeten om te bespreken hoe we de Nieuwsbrief nog beter kunnen inzetten. Hierop zijn thema’s bedacht zoals seizoensinfo, Stefanie aan het woord, jaarfeesten en klantervaringen. Deze thema’s zullen jullie vanaf nu hopelijk gaan herkennen. Uiteraard komt Michiel bijna elke keer nog aan het woord, dus zijn ervaringen, strubbelingen en hulpvragen, zien jullie zeker terug.  De start is seizoensinfo aangeleverd door Danielle en hieronder nog een stukje over hoe Michiel hier tegenaan kijkt. Laat gerust weten wat je van deze nieuwe opzet vindt en als je input hebt. 

Met de herfst nam de natuur afscheid. Bladeren vielen, vruchten werden geplukt. Als de oogst dan binnen is, breekt de winter aan. Je ziet niet dat er iets gebeurt onder de grond, maar laat je niet voor de gek houden! Onder de grond gebeurt er van alles: de aarde maakt zich heel stiekem alvast klaar voor de lente. Denk maar wormpjes die lekker compost eten bijvoorbeeld! Het is niet zo stil in de grond als het eruit ziet.

Zoals de natuur buiten is, zo is ook onze binnenmens. De winter is een tijd waarin je zelf licht en warmte moet maken, buiten is het immers koud en donker. De winter is niet alleen voor de aarde, maar ook voor de mens een periode van bezinning, voor het maken van nieuwe plannen, dingen die je aan de buitenkant niet ziet, maar die ons van binnen licht en warm kunnen maken, frisse moed en kracht doen verzamelen!

Die grijze velden die je nu ziet, kaal, met gebroken klonten aarde van de vorst, ze lijken niet zo mooi en wat zouden we snel weer opkomende gewassen zien…. Maar deze wintertijd is nodig om op krachten te komen en laten we het mooie ervan zien. Een voorbeeld om thuis te proberen (mocht de vorst nog terugkeren:) neem een tulbandvorm of cake vorm. Stop er kleine dingetjes uit de natuur in (ik ben dol op hulstbladeren en denneappels). Daarover heen komt water.  Dit geheel  laat je buiten bevriezen. Binnen even onder de stromende kraan en…. Floep! Daar komt een mooi kunstwerk uit, waarin we letterlijk even naar het mooie, koude winterse van de natuur kunnen kijken! Mooi om buiten te laten staan en naar te kijken en om ons te doen herinneren dat in deze stilte, dit stilleven, straks de kiemen weer komen in de lente. 

Michiel:
Beaamt alles wat hierboven gezegd wordt. De grond heeft zeker rust nodig. Daarom bewerkt hij op zondag en als het donker is, de aarde niet. Die gebroken klonten aarde ziet hij echter liever niet. Hier moet groenbemester op om de grond voedingsstoffen te geven en te zorgen dat de voedingsstoffen niet wegvloeien. Op zandgrond, na de oogst, wordt er  groenbemester gezaaid. Helaas is dat dit keer niet gelukt vanwege de natheid. Hij kon met de machine de grond niet op en dit is echt de enige manier. Wat betekent dit: “Tja.. dat ik minder goed kon zijn voor de grond en welke uitwerking dit heeft, gaan we zien”. Waarschijnlijk meer onkruid over 2 jaar. Als er groenbemester is, dekt deze het onkruid onder waardoor onkruid minder kans maakt en dat is nu dus niet gebeurd. 

Michiel heeft nu geen zicht op wat er in de grond gebeurd, maar hoopt dat alle coloradokevers en alle andere schadelijke dingen dood vriezen. Nou.. klinkt niet vredelievend he? Maar goed. Ze zijn ook wel gruwelijk irritant. 

Groetjes,
Daisy

 daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 19 januari 2024 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

de verse poep van deze week

de verse poep van deze week

Michiel liep langs de velden op het moment dat ik hem belde. We hebben een probleem met het water, zegt hij. We willen tuinbonen zetten, maar het is nog te nat. Het duurt dus nog langer voordat we kunnen zaaien. Er staat alleen nog prei. Nou… een lekkere preischotel...

Lees meer
Preitaart met walnoten

Preitaart met walnoten

Ingrediënten: - 5 plakjes diepvries bladerdeeg - 1 teen knoflook - 3 middelgrote eieren - 75 g ongebrande walnoten - 100 g cheddar aan stuk - 600 g prei - 1 el traditionele olijfolie Bereiding: - Verwarm de oven voor op 200° C. Laat het bladerdeeg ontdooien. - Snijd...

Lees meer