Zwammen workshop op komst

Leven op de boerderij

O jee… wij hadden geen recept in ons pakket. Wat is er gebeurd ? De printer was kapot. Een deel van jullie heeft daarom geen recept ontvangen. Gelukkig staan de recepten wel op de site van de Kraanvogel, dus hier kun je ze terugvinden. Het was een preirecept en dit zit deze week weer in het pakket, dus kijk even op de site !

We gaan de workshops inplannen ! We kregen best wat reacties van mensen die hier interesse in hadden.
Barbara trapt af met de zwammen workshop op zondag 10 juli. Zie bij Belangrijke mededelingen voor meer info. Verder gaan we nog een stekjes workshop doen en ik ken iemand die kan wildplukken, dus.. wat groeit er allemaal om ons heen wat eetbaar is ? Haar zal ik ook eens vragen of ze dit met ons wil doen. 

We weten dat Michiel liever op het land is dan achter de PC. Toch moet hij er zo nu en dan aan geloven. Hij moet de zogenaamde gecombineerde opgave maken in een programma van de overheid. Hierin geeft hij aan welke groenten er waar precies staan. Vorig jaar is hij er 2 dagen mee bezig geweest en dit jaar heeft hij vrijwel alles omgegooid, dus… Michiel is een week niet bereikbaar, gok ik…

Of ik een oproep wilde doen voor de Meewerkdag as zaterdag. Natuurlijk doe ik dat. Bij deze !

                                                      HELP !!! HET IS BOOMING OP HET LAND. KOM ZA GEZELLIG HELPEN.

Wat gaan we allemaal doen?
Preparaten roeren om mee te beginnen. Vanuit biologisch dynamisch oogpunt moet dit op symbolische wijze gebeuren. Een uur roeren, 1 min linksom en 1 min rechtsom. Wel lekker om dit om de beurt te doen i.v.m. een lamme arm. Dit preparaat heeft hiervoor al lang in een hoorn in de grond gezeten om tot het juiste brouwsel te komen. Dit wordt zaterdag gemengd met water wat hierna over het land wordt gesproeid ter bevordering van de vruchtbare aarde.

Preparaten: wat is dit eigenlijk ?
Koehoorn mest. Mest van een koe wordt in een hoorn gedaan en in de grond gestopt. Op deze manier slaat het winterkracht op wat zorgt voor een stabiele, rustige groei. Dan is er ook nog Kiezelpreparaat wat dient om het af te laten rijpen. Dit wordt ook pas ingezet als de groenten gaan rijpen. Het bestaat uit gemalen kiezel.

Spinazie wieden, palen met gaas in de schapenwei moeten weggehaald worden. Buizen voor de beregening moeten aangelegd worden.  

———————————————————————————————————————

De schapen zijn allemaal buiten. Gisteren hebben de laatste gelammerd. Deze hebben het wel buiten mogen doen, want Michiel werd gek van het geblaat. 

Afgelopen zaterdag zijn ze geoormerkt en mochten ze naar buiten. Ze gaven elkaar een  high hoef omdat het gelukt was en daar gingen ze dolgelukkig de wei in. De lammetjes snapten het niet. Hun moeders spurtten er ineens vandoor, maar na wat aansporing om toch het groene spul in te gaan, zijn ze nu super blij. Ze mogen ’s nachts ook buiten. Uiteraard wel in het afgezette deel tegen de wolf. 

De schapen die net bevallen zijn, willen afgezonderd van de groep blijven. Ze zijn heel beschermend tegenover hun jongen en weigeren dan ook te komen als Michiel met voer komt om ze te lokken in die wolfbestendige afzetting moet komen. Met als hilarisch resultaat dat Michiel als een wildeman achter de schapen aan rent om hen binnen de rasters te krijgen. 

Hoe belangrijk deze bescherming is, blijkt wel uit het bericht van afgelopen week dat er in Boxtel een kalf gedood is door een wolf. 

Dinsdag zijn de wortels, pastinaak en schorseneren gezaaid in een gebied waar vorig jaar aardappels stonden. Deze maken de grond los en daarom ook droger vandaar dat deze groenten nu sneller dan de rest beregend moeten worden.

De Komkommers zijn in de tunnelkas geplant. De snijbieten en spinazie gaan super goed in de kas vertelt hij trots. We hebben 1 kas. Een tweede zou geweldig zijn, maar ook best kostbaar. Mocht er iemand een grote kas over hebben of iemand kennen die hem weg doet, meld je alsjeblieft bij ons. 

BELANGRIJKE MEDEDELINGEN
Zoals vorige keer ook gemeld, is het afhaalpunt Pascalerf in Tilburg gestopt en kun je vanaf nu je groenten ophalen aan de Bredaseweg 337, bij de ouders van Michiel.
Het afhaalpunt bij het Cobbenhage college gaat niet door omdat je hier de pakketten niet in de avond kunt ophalen.
Daarom zijn we alsnog op zoek naar een nieuw afhaalpunt. Woon jij binnen de ringbanen en heb je een voortuin, dan zou het geweldig zijn als je als afhaalpunt wil dienen. Je hoeft er niet voor thuis te blijven. De overgebleven pakketten (rond de 10/15 meestal) worden gewoon in de tuin gezet en mensen halen het hier op. Stuur me even een bericht als je ons hiermee wil helpen.

  • Workshop zwammen telen op koffiedrap ! 10 juli gaan we dit doen van 1400-1700 uur op de boerderij. Barbara Brunnhuber, een van onze enthousiaste pakketafnemers, gaat deze workshop voor haar rekening nemen. De kosten zijn 25 euro pp. Dit is inclusief de growkits, welke we moeten bestellen omdat deze een essentieel onderdeel zijn van het hele zwammen kweken.
    Het is daarom van belang dat je z.s.m. laat weten of je mee wilt doen, zodat we niet te veel of te weinig kits hebben. Laten we zeggen dat je voor 22 mei laat weten of je meedoet zodat we er een voor jou kunnen bestellen. Hiernaast is het van belang koffiedrap te sparen anders komen we niet ver
    Betaling bij voorkeur via tikkie/betaalverzoek via de bank. Is dit abracadabra voor je, dan mag je ook contant betalen.
    Meld je aan via mijn emailadres die onderaan de brief vermeld staat. 
  • De feestavond op 28 mei vervalt. De datum bleek toch niet het meest ideaal gepland. We komen hierop terug !

AGENDA
Za 7 mei Meewerkdag. Start om 8:30. Het preparaat roeren start om 09:00 uur.
Zo 10 juli Workshop zwammen kweken op de boerderij

Fijn weekend allemaal en vergeet de site niet te bekijken voor recepten !

Wellicht tot zaterdag !
Daisy
daisycornelissen1973@gmail.com
klantenverenigingbdkraanvogel@gmail.com

vrijdag 6 mei 2022 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

Gevulde Zapallito courgette

Gevulde Zapallito courgette

Michiel vertelde enthousiast over dit recept, dus… vandaar dat ik het met jullie deel. Kunnen jullie het ook uitproberen. De zapallito, ook wel zomerpompoen of bolcourgette genoemd, is familie van de courgette. Gevulde zapallito courgette is een heerlijk vegetarisch...

Lees meer
Oproep van het bestuur

Oproep van het bestuur

Deze week een bericht vanuit de secretaris van het bestuur. Flip, de schoonbroer van Michiel. Beste lezers van deze nieuwsbrief, Mij is gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief van deze week. Dit omdat ik sinds enige jaren onderdeel van het bestuur van...

Lees meer
Drukte van jewelste tijdens open dag en zwammen workshop

Drukte van jewelste tijdens open dag en zwammen workshop

Zo.. het was een drukke bedoening op de boerderij de afgelopen twee weken. 2 juli was de open dag waar jullie massaal naartoe zijn gekomen. Echt super ! En 10 juli was de zeer geslaagde zwamworkshop. Eerst iets over de open dag. We kwamen met een flink aantal...

Lees meer