SKAL certificaat weer binnen, nu ook afhaalpunt in Kaatsheuvel

Leven op de boerderij, Nieuws

Een kijkje in het leven van boer Michiel. Wat maken hij en zijn collega’s mee, waar lopen ze tegenaan, welke oplossingen hebben ze en welke besluiten worden er waarom genomen.

Deel 2, okt ‘20
Laat ik beginnen met goed nieuws! Michiel heeft afgelopen maandag SKAL controle gehad. Alles moest hij kunnen aantonen. Hoeveel klanten zijn er elke week, wat gaat er in de pakketten, wie zijn de leveranciers en leveren zij biologische producten, hoe smaakt de mest (uh… misschien deze laatste niet, maar ze gaan heel ver hoor). En… dik geslaagd ! Hij had alles keurig op orde. Een trotse boer dus.
Als extraatje heeft hij nu ook een certificaat voor bio kippen. Dit staat haaks op zijn beslissing om de eieren elders te halen, hoor ik jullie denken. Klopt, maar Michiel had deze aanvraag al gedaan en de SKAL houdt je hier dan ook aan. Hij overweegt nu om toch weer kippen bij te kopen en wel hele speciale kippen. Namelijk kippen die paaseieren leggen. Wat? Zoek maar op: Araucana kippen 😉

Wie of wat is SKAL eigenlijk?
SKAL is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de biologische keten in Nederland. Via registratie, certificatie en controle zetten zij zich in voor een aantoonbaar betrouwbare biologische sector. SKAL is daartoe aangewezen door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Dus… enorm belangrijk dat dit weer in de pocket is!

Als boer loop je niet alleen de hele dag speurend over het land en ren je achter losgeslagen rammen aan. Nee… Michiel is aan het netwerken, print nieuwsbrieven, levert de groetenkratten, doet de administratie, de financiën, zit overleggen en meetings bij. Zo ook volgende week. Dan heeft hij een bijeenkomst met collega Demeterboeren, collegiale toetsing genoemd. Zes keer per jaar komen zij bijeen om de bedrijfsontwikkelingen te bespreken. Hoe ga je met het milieu om, waar loop je tegenaan ? Ze helpen elkaar, delen ervaringen, geven advies en tips.
Hiernaast hebben we vorige week samen met twee molenaars uit Hilvarenbeek en Oisterwijk gesproken over de haalbaarheid voor een samenwerking. Dit in de prachtige molen in Oisterwijk ! Michiel heeft rogge gezaaid wat deels gebruikt zal worden als grondbemester en nu wellicht deels om te malen voor menselijke consumptie. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en de prijs natuurlijk.

En een mijlpaal ! Dit weekend zijn de activiteiten verhuisd van Maarten en Hermien naar de schuren van Michiel. Hier worden vanaf nu de pakketten ingepakt en gepauzeerd. Dit was een eis van SKAL. De activiteiten moeten plaatsvinden op de locatie waarop het ingeschreven staat. Zou het gewerkt hebben? Blijven Gerrit en consorten netjes op zijn veld? Ik begrijp dat jullie de spanning bijna niet meer aan kunnen, dus… het verlossende antwoord komt nu.
JA! Het is gelukt. Of het ligt aan de scoutingknoopkwaliteiten, is niet helemaal zeker, want Gerrit wordt gewoon ordinair afgekocht met kool elke ochtend ! Hij heeft het dus voor elkaar, die slimme ram. Haha.
Ik was even bang dat dit ten koste ging van de inhoud van ons groentepakket, maar blijkt dat de spitskolen opnieuw uitschieten. Prima ramvoer, niet zo’n prima mensenvoer.

Het zolderproject heeft wat vertraging opgelopen omdat tijdens het afbreken van de zolder de rest van de schuur het bijna begaf. Is er iemand van jullie toevallig timmerman met veel bouwkundig inzicht die hiernaar kan kijken en kan aangeven hoe dit aan te pakken ? Deze kennis is zeer welkom. Je mag hiervoor direct met Michiel contact opnemen.

Afhalen in Kaatsheuvel vanaf nu mogelijk
Het afhaalpunt in Kaatsheuvel is een feit. Er zijn nu drie klanten en de pakketten kunnen opgehaald worden bij de dame die dit initiatief heeft geopperd. Michiel is folders aan het maken om meer klanten te trekken hier. Mocht je nog mogelijk geïnteresseerden kennen… zou het top zijn als je hen kunt enthousiasmeren door naar de site te verwijzen en je eigen ervaringen te delen.
Over de fundraising de volgende keer meer. De begroting wordt as we speak gemaakt, maar donaties zijn nog welkom 😉
Zaterdag 26 september werd er Michaelsdag gevierd op De Kraanvogel. De weersvoorspellingen waren onheilspellend, maar Aartsengel Michael zorgde voor een strakblauwe lucht. Wat een bof ! Na de ontvangst werd er een rondleiding gegeven waarna we aan het werk gezet werden. Met vereende krachten werden de bramenstruiken uit de sloot getrokken en over het hek naar de schapen gegooid welke er lekker van gingen smikkelen ?! Ongelooflijk. Die doorns gingen gewoon mee naar binnen! De bramenstruiken moesten weg omdat de kippen hier, super onhandig, hun eieren legden en ook omdat de sloot niet overwoekerd mag worden. Verder werd er plastic opgeruimd dat in de wei lag en mais en eieren geraapt. Na een lekker soepje met brood met dank aan Hermien, deelde Maarten een artikel over wat Covid-19 voor effect kan hebben op Biologisch Dynamisch boeren.

Als laatste wil ik jullie vragen aan Michiel door te geven of jullie interesse hebben in Ossenvlees van De Regte Heijde zoals in de vorige nieuwsbrief aangegeven.

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend. Hopelijk laat de zon zich nog even zien, maar… hou voor de zekerheid maar rekening met een spelletjes weekend bij de kachel met choco of glühwein.

Daisy Cornelissen
daisycornelissen1973@gmail.com

maandag 5 oktober 2020 | Leven op de boerderij, Nieuws

Meer nieuws

Pompoenoogstdag op zaterdag 1 oktober !!

Pompoenoogstdag op zaterdag 1 oktober !!

Yesssss, eens per jaar is het zover! Nog zo’n groot evenement van de Kraanvogel. Het is oranje Het is rond Het heeft een houten steeltje Je kunt er soep en pastasaus van maken en vast nog veel meer Denk aan Halloween Juist ! De pompoen ! Pompoenoogstdag is gepland !...

Lees meer
Andijvie smoothies

Andijvie smoothies

De andijvie geeft de smoothie een licht pittige smaak maar overheerst zeker niet. Andijvie is een erg gezonde groente en bevat veel kalium. Maar ook calcium, fosfor, magnesium en zink zijn ruimschoots aanwezig. Een flinke hand andijvie door je smoothie helpt je bij...

Lees meer
Het leukste cadeau: Een cadeaubon van de Kraanvogel !

Het leukste cadeau: Een cadeaubon van de Kraanvogel !

De dagen worden korter. Het groeiseizoen is bijna over. Michiel draait zich ’s morgens nog even om en nu het ‘s avonds sneller donker is, is hij ook vroeger thuis. Kortom.. de hectiek van de zomerperiode komt langzaam tot haar einde. Hoe poëtisch dit ook klinkt…er is...

Lees meer