Verse kruiden in het pakket

Nieuws

Een kijkje in het leven van boer Michiel. Wat maken hij en zijn collega’s mee, waar lopen ze tegenaan, welke oplossingen hebben ze en welke besluiten worden er waarom genomen.

Yesss, we krijgen 1 x per maand verse kruiden in ons pakket !!
Praktisch voor niks. Voor 6 euro per maand extra krijg je deze heerlijk geurende bundeltjes in je pakket. Veel smaakvoller dan wat je in je potjes boven het fornuis aantreft.
Uiteraard ook weer seizoensgebonden. Jaja, kruiden groeien ook niet altijd. Geef z.s.m. aan of je hieraan mee wil doen zodat Michiel hierop kan inkopen (info@boerderij-dekraanvogel.nl)
De eerste kruiden zullen rond juli komen.

Kruiden trekken allerlei nuttige insecten aan wat een gunstig effect heeft op de groenten op het land. Win-win dus.
Als we hierop doorgaan, blijkt dat Michiel binnenkort de bloemenrand rondom het land inzaait wat ook weer bepaalde insecten trekt wat goed is voor de groenten.
Nog meer hierover. Er was een vak in de vorm van een spie over. Dit is een lastige vorm om iets mee te kunnen, dus besloot Michiel hier Oost-Indische kers neer te zetten. Dit is een grote trekpleister voor koolwitjes. Deze vrolijke fladderaars zijn hier dol op, maar… helaas ook op kolen. Omdat de kers nog meer publiek trekt dan de kolen, heeft dit een gunstig effect op de kolen !
I.v.m. de nachtvorst laat de groei op zich wachten. Boeren klagen steen en been en ook bij De Kraanvogel kijken ze de groenten de grond uit. Gelukkig hebben ze de kas waar ze super goed groeien. Sonja en dochter Lieve waren vandaag in de tunnelkas bezig. Stengeluien en mini komkommers geplant. Alles op het land ligt onder vriesdoek zodat het niet bevriest en houdt de warmte vast.

De schapen en lammetjes lopen sinds 2 weken buiten. Toch jammer dat we dit spektakel hebben moeten missen. Volgend jaar wordt hier denk ik een leuke dag van gemaakt.
Volgende week krijgen ze de Bos BSO op bezoek en dan haalt hij ze (de lammetjes) voor een dag naar binnen samen met de kids. Vinden ze leuk. ’s middags geeft hij de lammetjes een oormerk. Nee, dat gebeurt niet onder het toeziend oog van de tere kinderzieltjes, want ze vinden het niet echt leuk. Ik sus mezelf met de vergelijking dat wij vroeger oorbellen kregen. Deed ook zeer, maar vonden we heel cool.
Asperges die deze week in het pakket zitten, zijn van De Buitenman. Het zijn soepasperges. We krijgen er helaas niet zo veel want ze zijn ontzettend duur. Eenpersoons soepje dus 😉
Woensdag heeft Michiel (nou, eigenlijk de vrijwilligers) het preparaat door een bak met water geroerd. Dit moet je een uur doen ! En het komt heel nauw, want het moet 1 min de ene kant en 1 min de andere kant op gebeuren. Lijkt me erg meditatief. Dit is vervolgens uitgereden over het land. Onderwijl heeft Michiel het hele land goed gezien en kwam hij zwijnensporen tegen in de buurt van d15e aardappels. Die zwijnen worden een ware plaag. Er komen er steeds meer bij. Aangezien de buurtboer zijn land heeft omheind met stroomdraden, worden de zwijnen als het ware deze kant op gedirigeerd. Michiel gaat beginnen met schapennetten met stroom over de aardappels leggen. Kijken wat dat doet.

Super leuk nieuws !! Dankzij de oproepen in de Nieuwsbrief melden zich steeds vaker vrijwilligers, ook voor een dagje. Morgen komen er wat mensen en vrijdag en volgende week vrijdag. Ze komen met het hele gezin. Stukje bewustwording over hoe iets groeit en eens lekker vies worden, de wind en kou trotseren om vervolgens met rode wangen met zijn allen een soepje te eten en trots te vertellen wat iedereen heeft gedaan en welke insecten allemaal gespot zijn.

En.. de rioleringsaanvraag bij Gemeente is gedaan. Ze zijn gisteren komen meten. Binnen 6 weken hoort hij wat het gaat kosten. Toch wel lekker om aangesloten te zijn op het riool 😉
Fijn weekend allemaal en een fijne vakantie voor wie de voorspellingen op weeronline gaat trotseren.

Daisy Cornelissen
daisycornelissen1973@gmail.com

zaterdag 15 mei 2021 | Nieuws

Meer nieuws

Wolf slaat toe op Boerderij De Kraanvogel

Wolf slaat toe op Boerderij De Kraanvogel

Ik appte Michiel om te vragen hoe laat we konden bellen voor info voor de Nieuwsbrief. Hij appte me een artikel in het Brabants Dagblad terug met de woorden: lees dit maar… “Een wolf heeft afgelopen maandag 3 schapen doodgebeten bij Boerderij De Kraanvogel in Esbeek”...

Lees meer
GESMOORDE PREI MET EIEREN EN ZA’ATAR

GESMOORDE PREI MET EIEREN EN ZA’ATAR

Dit recept kreeg ik van Niki, Luc, Ezra en Otis en is een hit in hun gezin. Deze willen we dus zeker ook eens proberen ! Het lijkt veel op de Shakshuka die ik al vaker geprezen heb volgens mij, maar weer net wat anders. Dit is een gemakkelijke manier om in heel korte...

Lees meer
Nieuwjaarsborrel 22 januari

Nieuwjaarsborrel 22 januari

Op zaterdag 22 januari is de Nieuwjaarsborrel! Deze gaat plaatsvinden van 14:00-17:00 uur en jullie zijn allemaal van harte welkom. Onder het genot van een drankje en hapje gaan we 2022 inluiden en gaan we horen wat het nieuwe jaar gaat brengen. Er worden geen kosten...

Lees meer