Winnares ontwerp nieuw logo bekend

Leven op de boerderij, Nieuws

Een kijkje in het leven van boer Michiel

Wat maken hij en zijn collega’s mee, waar lopen ze tegenaan, welke oplossingen hebben ze en welke besluiten worden er waarom genomen.

Ja hoor, we hebben een winnaar !
Evelien
Homcoop mag op de platte kar door het dorp met Michiel !
Zij heeft een super mooi logo gemaakt voor Boerderij De Kraanvogel. Dit zullen we deze week denk ik al kunnen bewonderen bovenaan deze brief.
Michiel wil de overige inzenders heel hartelijk bedanken voor hun mooie creaties en de tijd en moeite die ze hierin gestoken hebben.

Afgelopen week hadden Michiel en zijn collega’s het genoegen om 3 jongedames een week lang te mogen begeleiden op het land. Drie stagiaires van 15 en 16 jaar van een vrije school uit België hebben zich goed geamuseerd tijdens het oogsten van de wortels. Waarom stage lopen op een boerderij als je niet in die richting studeert, vroeg ik me af? Nou.. de antroposofische waarden van de school komen terug in de visie van het biologisch dynamische van de boerderij. Aha !

Dat verklaart ook waarom er een horde ukkepukken van Basisschool Tiliander op de stoep stond. Inderdaad.. ook een vrije school. Onderwijzers Marcel en …. Hielden de boeren in spe in het gareel. Ook zij hebben wortels geoogst en hebben groenbemester gezaaid.

Ik hoor jullie denken: dan zullen er wel heel wat wortels in ons pakket zitten komende week. Uhhh… nee.
Vond ik ook bijzonder, maar we krijgen bieten en laat ik hier nu toevallig dol op zijn. Net een poging gedaan tot het maken van een rode bietendip met rode ui, appel, sesampasta, peterselie, knoflook, water en citroen. Als het niet lekker is voor de dip of boterham, gooi ik het wel door de pasta Hop, zomaar een gratis receptje in de nieuwsbrief.

Waarom toch al die kinderarbeid op het land ? Nou… het gaat binnenkort ’s nachts vriezen en dan moeten de wortels, bieten, rode en witte kool en de knolselders van het land anders klappen ze kapot. Helemaal verantwoord dus !

Mannen en auto’s… we weten allemaal hoe blij ze hiervan kunnen worden. Michiel doet er een schepje bovenop. Hij heeft de oude rommelpot van een tractor ingeruild voor een modernere variant. Hij vergelijkt het met van een Panda naar een Ferrari gaan en is er zooo blij mee. De oude tractor viel regelmatig stil. Maarten kreeg hem wel weer aan de praat, maar ideaal was het niet. Nu heeft hij 80pk onder de billen die hem niet in de steek zal laten en het werk sneller geklaard zal krijgen.

Volgende week spreken we met een biologisch dynamische bakker die zijn graan laat malen door een SKAL gecertificeerde molen. Hij heeft interesse in het graan van Michiel. Laten we duimen dat hier een mooie samenwerking van start gaat en we misschien straks zelfs brood van dit graan kunnen kopen!

Leuk weetje:
Michiel is zich gaan verdiepen in de historie van Lage Mierde sinds hij zich hier genesteld heeft. Blijkt dat de commissaris van de Koningin rond 1900 op bezoek kwam op Landgoed Utrecht en vaststelde dat de rogge van bijzonder goede kwaliteit was. Hij was het er alleen niet mee eens dat het met een machine werd geoogst. Dit vond hij te lomp.
Laten we hopen dat het rogge nu nog steeds van zulke goede kwaliteit is.

Het aanbieden van vlees blijkt een succes te zijn. Er zijn al flink wat mensen die zich aangemeld hebben.
Volgens Michiel en zijn zus smaken de hamburgers net zoals die van oma vroeger. Kijk… dat willen we he ?

Hugo, lid van de spiegelgroep, heeft een aantal folders bij een kaaswinkel in Tilburg neergelegd. Ik ga ook nog kijken of ik ze bij een bakkerij mag neerleggen. Mochten jullie mogelijkheden zien, vraag bij de ondernemer na of zij hiervoor open staan en vraag wat folders aan Michiel.

En weet je wat leuk is ? Zelf een keer meewerken op de boerderij. Enkelen van jullie hebben dit al eens gedaan of doen dit regelmatig. Dit mag dus gewoon. Je hoeft geen ervaring op het land te hebben. Wat wel handig is, is dat je er rekening mee houdt dat je vies kunt worden en neem werkhandschoenen mee voor de zekerheid. Waren wij nl vergeten de vorige keer toen we bramenstruiken uit de sloot gingen rukken. Ik kan je vertellen… dat is niet handig.
Behalve bramenstruiken, hebben ze ook wortels kippen en schapen. Mega idyllisch om eens te gaan kijken en werken met het gezin, alleen of met wie interesse heeft. Je hoeft niet de hele dag te komen zwoegen, een paar uurtjes wordt zeker al gewaardeerd. Het wordt ook nog eens zacht weer en aangezien je i.v.m. Corona niks mag, is dit toch een leuke activiteit i.p.v. wandelen?
Meld je aan bij Michiel zodat hij met jullie kan overleggen wanneer jullie willen komen en hij zal jullie met open armen ontvangen. info@boerderijdekraanvogel.nl

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend en wie weet, zien we elkaar een keer op de boerderij !

Daisy Cornelissen daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 6 november 2020 | Leven op de boerderij, Nieuws

Meer nieuws

Pompoenoogstdag op zaterdag 1 oktober !!

Pompoenoogstdag op zaterdag 1 oktober !!

Yesssss, eens per jaar is het zover! Nog zo’n groot evenement van de Kraanvogel. Het is oranje Het is rond Het heeft een houten steeltje Je kunt er soep en pastasaus van maken en vast nog veel meer Denk aan Halloween Juist ! De pompoen ! Pompoenoogstdag is gepland !...

Lees meer
Andijvie smoothies

Andijvie smoothies

De andijvie geeft de smoothie een licht pittige smaak maar overheerst zeker niet. Andijvie is een erg gezonde groente en bevat veel kalium. Maar ook calcium, fosfor, magnesium en zink zijn ruimschoots aanwezig. Een flinke hand andijvie door je smoothie helpt je bij...

Lees meer
Het leukste cadeau: Een cadeaubon van de Kraanvogel !

Het leukste cadeau: Een cadeaubon van de Kraanvogel !

De dagen worden korter. Het groeiseizoen is bijna over. Michiel draait zich ’s morgens nog even om en nu het ‘s avonds sneller donker is, is hij ook vroeger thuis. Kortom.. de hectiek van de zomerperiode komt langzaam tot haar einde. Hoe poëtisch dit ook klinkt…er is...

Lees meer