Drukte van jewelste tijdens open dag en zwammen workshop

Leven op de boerderij

Zo.. het was een drukke bedoening op de boerderij de afgelopen twee weken. 2 juli was de open dag waar
jullie massaal naartoe zijn gekomen. Echt super ! En 10 juli was de zeer geslaagde zwamworkshop.

Eerst iets over de open dag. We kwamen met een flink aantal vrijwilligers opdraven waardoor alles al
redelijk snel stond. De kraampjes werden bemand door Jan Goossens, onze eigen imker, die met heerlijke
en verantwoorde honing stond. Hij legde uit hoe de bijen te werk gaan en had zelfs een honingkast
meegenomen om het te laten zien. Hij pakt niet alle honing af van de hardwerkende bijen, maar laat een
deel voor henzelf achter. Wat ik wel zo sympathiek vond. Beetje sneu als die bijen zo hard werken voor niks
toch ? Er wordt hen geen suiker gevoerd, maar ze voeden zich aan hun eigen honing.
Ik was net op tijd voor het laatste potje. Oeh.. wat een mazzel, want het is zo lekker.
Het volgende kraampje werd bezet door Gijs, Yvonne en Judith Van Kaasboerderij de Hooiberg welke
biologische kazen van rauwe melk verkochten. Ik bleef ze proeven. Zo lekker ! Mijn schoonmoeder was er
trouwens ook niet weg te slaan. Haha. Keek ze me vol verrukking aan. O, deze is ook lekker. Misschien nog
een proeven 
Er was oude kaas en jong belegen en een met kruiden ofzo. Die was m.n. zo lekker. Een beetje jammer dat
ik niet exact weet wat er in die kaas zat. Had beter voorwerk mogen doen… hmmm…. Teleurstellend.
Het leek mij een goed idee om de kazen toe te voegen aan het pakket. Wat vinden jullie van deze optie ?
Ik weet niet of het door gaat hoor, maar bij veel interesse, kunnen we het eens onderzoeken natuurlijk.
En Bram van Potje Robben, nog zo’n vrolijke snuiter, stond er met een assortiment van verpakkingsvrije
biologische producten (Pieter Pot aangevuld met verse zuivel). Ook met hem zijn we in gesprek over
een mogelijke samenwerking. Bekijk zijn site maar eens voor wat handige tips en natuurlijk wat hij kan
bieden. Bram is een netwerker pur sang en neemt Michiel fijn mee op sleeptouw. “Kom op… dit is leuk,
gaan we doen”!
Ineke, de dame die Michiel altijd hielp op vrijdag met de uitgifte van de pakketten in Tilburg en.. een dame
die al eens in de Nieuwsbrief heeft gestaan met haar persoonlijke verhaal, stond wederom haar vrouwtje.
Met haar prachtige kunstwerken was zij een welkome aanvulling aan het geheel.
Verder kon je bij Jan (ander exemplaar dan van de honing) nog in een oude eend een rondje door Esbeek
maken voor een kleine bijdrage. En de vrouw van Jan was truien aan het spinnen met schapenwol. Een heel
oude ambacht dat ik alleen maar ken uit het sprookje. Iedereen wil toch zo’n trui ?
En wij, de rest, maakte zich behoorlijk nuttig door pannenkoeken te bakken, bonnen te verkopen, bij de
gecreëerde winkel te staan, iedereen van drinken te voorzien, de heerlijke creaties (gebakken door volgens
mij m.n. de familie) te verkopen en… uhm.. te ouwehoeren met iedereen. Hahaha. Een van mijn
specialiteiten. Het was zo fijn en hartverwarmend om jullie allemaal te zien. Als zoiets georganiseerd
wordt, is het nog maar afwachten of er überhaupt mensen komen.
Jullie mogen het best weten.. mijn hart maakte een sprongetje toen het al vanaf 11 uur storm liep. Jeujj…
het wordt gewaardeerd wat we doen.
Met speciale dank aan Geerthe, de stagiaire die deze dag heeft samengesteld en gecoördineerd. De
examinatoren kwamen, zagen en feliciteerden haar met een geslaagde dag en haar diploma. In tha pocket
dus. Yesss !
En Michiel ? Wat deed hij eigenlijk ? Hij zat op een bankje alles trots te aanschouwen en wist dat het goed
was. Haha, nee hoor. Die arme man bleef rondleidingen geven. Hoezo arme man, zal je denken. Nou.. ik
vind het bv heerlijk om te kletsen, maar… hoe zal ik het zeggen ? Michiel is niet voor niks boer. Die
groenten kletsen hem de oren niet van zijn hoofd en die schapen verwachten geen response. Een man van
weinig woorden, dus voor hem is het nogal intensief om bijna onafgebroken “aan” te staan. Na een rondleiding moest hij echt even bijkomen en toen hij dacht dat het tijd was voor een pilsje, was er nog een
groepje die toch wel heel graag een kijkje wilde nemen. “Even een momentje en dan doe ik nog wel een
rondje”. Het is heerlijk als de mensen komen en interesse tonen in je levenswerk, dus tuurlijk doet hij nog
een rondje. Smaakt dat pilsje straks nog beter !
We willen jullie ontzettend bedanken voor jullie interesse ! Zonder jullie was het helemaal niks geweest.
Hopelijk tot de volgende keer.

En door…10 juli, de zwammenworkshop. Er waren maar liefst 14 mensen die meededen en nog wat extra
aanhang die ook wel nieuwsgierig waren naar de boer en de boerderij.
Ondanks het heerlijke weer zaten we in de schuur. Why ? Nou.. Barbara had een super professionele
powerpoint in elkaar gezet en dat werkt niet bij daglicht. Terwijl zij vrolijk een voorstel rondje begon, steeg
mijn stresslevel want… ik was de deksels van de growkits kwijt. Ow nee!! Hier hadden de mensen voor
betaald en was noodzakelijk om überhaupt aan de slag te gaan. Paniek maakte zich meester van me nadat
ik mijn auto drie keer binnenstebuiten had gekeerd. Barbara bleef uberkalm waardoor ik dacht… zij heeft
een oplossing. Uh niet echt. Ze kon wel uitleggen hoe het moest, maar ze konden het dan niet doen. Tja…
dat was niet echt een workshop. Goed… lang verhaal kort.. uiteindelijk ben ik naar de bron (Zuiderzwam bij
un bietje groen in Tilburg) gegaan en hier de laatste 14 deksels van de demo’s uit de winkel getrokken.
Pfff…
Ik kreeg de rest van de presentatie nog mee en ook wat een droge humor Barbara heeft. Haha, die
opmerkingen tussendoor. Ze klinkt heel serieus, kijkt er dito bij, maar ondertussen komen de grappigste
opmerkingen uit haar mond. Hiernaast heeft ze veel kennis van zaken. Wat hebben we geleerd ? In de
growkit mengen we koffiedrap met het broed en besproeien het. Deksel erop en wachten. Elke paar dagen
gluren of er al iets wits groeit en beetje sproeien. Als het helemaal dicht is begroeid met wit spul, heeft het
honger en moet er koffiedrap op en weer sproeien. Er kan nog van alles gebeuren waardoor het complexer
wordt en je moet ingrijpen, maar sorry… ik heb maar een deel meegekregen. Dit is de basis 
Na een rondleiding van de baas, proefden we nog oesterzwambitterballen. Hmmm super lekker !
Verkrijgbaar bij Zuiderzwam (en ik vernam dat ze in gesprek ging met Maarten, dus wellicht binnenkort in
de winkel verkrijgbaar). Een klein wijntje en biertje als afsluiter en nog steeds een beetje hyper naar huis.
We zijn bezig met het verzinnen van nieuwe workshops. Fermenteren staat op de rol, de zwammen willen
we nog een keer terug laten komen en wecken misschien ? Laat maar weten waar je interesse naar uit
gaat. Ook als je zelf iets kan/weet en wil delen, laat het weten.

AGENDA
– Za 6 aug Meewerkdag op de boerderij. Start vanaf 9:00 uur, maar als je denkt. Doei… ik wil uitslapen, kom je later. No problemo !

Al menigmaal heb ik jullie verteld hoe leuk dit is en er zijn ook anderen aan het woord
gekomen om hun enthousiasme te delen, dus jullie weten wat het inhoudt toch ? Als
hier vragen over zijn, stuur me gerust een mail en als ik het antwoord weet, is dat
mooi. Zo niet, trek ik Michiel tussen de schapen vandaan voor antwoord.
Goed insmeren allemaal en dikke tip.. zoek het verkoelende water op en plons erin. Heerlijk !

O en volgende week loop ik de Nijmeegse Vierdaagse met 88 graden, dus… denk af en toe aan mij en duim
voor een overenthousiaste wolk in de buurt van de zon 

Groetjes,
Daisy

daisycornelissen1973@gmail.com
klantenverenigingbdkraanvogel@gmail.com

vrijdag 22 juli 2022 | Leven op de boerderij

Meer nieuws

Winterpostelein en champignons

Winterpostelein en champignons

Nodig voor 2 personen: - 150 gram winterpostelein, goed gewassen en gedroogd - 250 gram (kastanje) champignons - 1 teen knoflook - olie of boter om in te bakken - 4 el crème fraîche (of zure room of volle yoghurt) - 4 takjes peterselie - flinke bos bieslook - 2 takjes...

Lees meer
Zo vinden we de natuur altijd terug in onszelf

Zo vinden we de natuur altijd terug in onszelf

Na Maria Lichtmis en Carnaval gaat de natuur zich opmaken voor de wedergeboorte, de lente. Qua temperatuur zijn we er soms al wel, maar dat is natuurlijk behoorlijk ongebruikelijk. Michiel zei van de week: de voorraden zijn op…. Binnen de jaarfeesten zeggen we; we...

Lees meer
Schorseneren in bechamelsaus

Schorseneren in bechamelsaus

Ingrediënten: een kilo schorseneren een citroen een eetlepel boter een eetlepel bloem 125 ml melk Bereiding: 1. Was de schorseneren zodat de meeste grond er vanaf is. Zet een pan klaar met water en het sap van een halve citroen. Laat een bak of je gootsteen vol lopen...

Lees meer