Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta

Recepten

Weet je wat apart is? Dat aardpeer eigenlijk nooit te vinden is in de supermarkt. Ik zie het alleen op de markt of in moestuinen, maar ‘de massa’ komt dus vrijwel nooit in aanraking met deze vergeten groentesoort. En dat terwijl het een woekerplant is in Nederland: in de herfst is er héél veel van.
Het is goedkoop, het is gezond (het bevat veel vitamines en vezels) en het vult goed. Bovendien is het een heel toegankelijk ingrediënt. De bereidingswijze is vergelijkbaar met die van aardappel. Je kunt de knol dus koken, bakken, stomen, pureren, poffen en roosteren in de oven. De smaak is iets zoeter dan een simpele aardappel en heeft iets nootachtigs. In het Engels wordt het ook wel de ‘Jerusalem artichoke’ genoemd – het heeft namelijk ook wel iets weg van een artisjok.

Ingrediënten:
 900 gr aardpeer
 100 ml olijfolie + een scheutje extra voor over de aardperen
 2 handje verse dilletakjes – zo’n 8 gr
 1 teentje knoflook
 80 gr feta
 2 el hazelnoten

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Borstel de aardperen schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze daarna in partjes. Meng met een scheutje olijfolie, peper en zout en rooster ze 30-35 minuten goudbruin in de oven.
3. Mix (in de blender of met een staafmixer) de olijfolie, knoflook en dille tot een egale kruidenolie. Houd wat verse dille apart ter garnering. Voeg peper en zout naar smaak toe.
4. Hak de hazelnoten. Haal de aardpeer uit de oven en verkruimel de feta erover. Sluit af met kruidenolie, wat verse dille en gehakte hazelnootjes.
5. Geniet!

Groetjes,

Daisy
Daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 17 februari 2023 | Recepten

Meer nieuws

De aannemer is er en heeft al bouwhekken gezet !

De aannemer is er en heeft al bouwhekken gezet !

O jee, er is iets mis gegaan met de zuurkool. Deze koopt Michiel in en deze was niet geleverd. Aangezien ze hier bij het inpakken achter kwamen, was er geen tijd meer om dit te regelen. Om dit goed te maken, krijgen we deze week de zuurkool. Er is diversiteit om...

Lees meer
Zuurkoolschotel met banaan

Zuurkoolschotel met banaan

Ingrediënten:  - 800 gr kruimige aardappels -  1 ui -  2 tenen knoflook -  150 gr plakjes gerookt ontbijtspek -  500 gr half om half gehakt -  1 el kerrie -  500 gram zuurkool -  100 gr rozijnen -  1 banaan -  200 ml crème fraîche -  peper en zout Bereiding: Verwarm...

Lees meer
Gratin van pompoen met feta en notencrumble

Gratin van pompoen met feta en notencrumble

Sanne kwam met dit heerlijke recept ! Echt een aanrader. Ingrediënten: 600 gr (diepvries) pompoenblokjes 1 kl ras-el-hanout 4 stengels lente-ui, fijngehakt 120 gr noten-, pitten- en zadenmix enkele blaadjes salie, fijngehakt 200 gr feta, verkruimeld peper Bereiden: ...

Lees meer