Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta

Recepten

Weet je wat apart is? Dat aardpeer eigenlijk nooit te vinden is in de supermarkt. Ik zie het alleen op de markt of in moestuinen, maar ‘de massa’ komt dus vrijwel nooit in aanraking met deze vergeten groentesoort. En dat terwijl het een woekerplant is in Nederland: in de herfst is er héél veel van.
Het is goedkoop, het is gezond (het bevat veel vitamines en vezels) en het vult goed. Bovendien is het een heel toegankelijk ingrediënt. De bereidingswijze is vergelijkbaar met die van aardappel. Je kunt de knol dus koken, bakken, stomen, pureren, poffen en roosteren in de oven. De smaak is iets zoeter dan een simpele aardappel en heeft iets nootachtigs. In het Engels wordt het ook wel de ‘Jerusalem artichoke’ genoemd – het heeft namelijk ook wel iets weg van een artisjok.

Ingrediënten:
 900 gr aardpeer
 100 ml olijfolie + een scheutje extra voor over de aardperen
 2 handje verse dilletakjes – zo’n 8 gr
 1 teentje knoflook
 80 gr feta
 2 el hazelnoten

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Borstel de aardperen schoon. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze daarna in partjes. Meng met een scheutje olijfolie, peper en zout en rooster ze 30-35 minuten goudbruin in de oven.
3. Mix (in de blender of met een staafmixer) de olijfolie, knoflook en dille tot een egale kruidenolie. Houd wat verse dille apart ter garnering. Voeg peper en zout naar smaak toe.
4. Hak de hazelnoten. Haal de aardpeer uit de oven en verkruimel de feta erover. Sluit af met kruidenolie, wat verse dille en gehakte hazelnootjes.
5. Geniet!

Groetjes,

Daisy
Daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 17 februari 2023 | Recepten

Meer nieuws

Het voelt zo lekker om fysiek bezig te zijn.

Het voelt zo lekker om fysiek bezig te zijn.

Het zal er om hangen of de verbouwing klaar is voor de vergadering op 25 maart (zie agenda onderaan). Het beton is gestort en is droog, de riolering ligt en water is geregeld. Nu alleen nog wandjes zetten, toilet plaatsen, betegelen en stroom aansluiten, maar… het zal...

Lees meer
PITTIGE WORTELSOEP

PITTIGE WORTELSOEP

Maak deze pittige variant. Super lekker en in 25 minuten klaar! Recept voor: 2 personen Ingrediënten:   300 gr wortels  1 aardappel  1 ui  2 tenen knoflook  750 ml bouillon  scheut kookroom of kokosmelk  0,5 tl chilipoeder naar smaak meer of minder ...

Lees meer
Mensen zijn alle dagen welkom

Mensen zijn alle dagen welkom

O man, het schiet al op hoor ! Vrijdag gaat de betonvloer erin. Nu nog bezig met de riolering leggen. Dan moet de vloer zeker een week drogen en vervolgens komen de keuken en het toilet erin. Wat een luxe ! Maar er is nog genoeg werk te doen. Michiel gaf aan een...

Lees meer