Menemen; lekker Turks recept

Recepten

Als je wel eens op vakantie in Turkije bent geweest, dan ken je menemen waarschijnlijk wel van de uitgebreide ontbijtbuffetten. Dit Turkse roerei met tomaat is waanzinnig lekker. Je eet het met (Turks) brood en kunt het ook prima bij de brunch of lunch nemen.

In de traditionele menemen gaan vooral groenten en ei. Het is dus een lekker vegetarisch gerecht voor als je wat minder vlees wilt eten. Minder fan van vegetarisch? Dan kun je er restjes kip of kalkoen in verwerken, of sucuc (Turkse knoflookworst). Laat in het laatste geval de teentjes knoflook achterwege, want de sucuc bevat er al voldoende van.  Als groene peper je te pittig is, dan kun je die vervangen door groene paprika. Hetzelfde geldt uiteraard voor de sambal: deze is goed te vervangen door paprikapoeder.

Ingrediënten:
4 eieren
5 tomaten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 groene peper (rode mag ook)
1/2 theelepel sambal of paprikapoeder
Zout en peper
3 eetlepels extra-virgin olijfolie
Eventueel nog wat chilivlokken

Bereiding:
Snipper de ui en de knoflook. Verwijder de pitjes en de zaadlijst van de groene peper en snipper deze ook. Was de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
Verhit de olie in een ruime koekenpan en en fruit hierin de ui en groene peper. Voeg de knoflook toe en laat die een half minuutje meebakken.
Voeg de tomaten toe en bestrooi met peper en zout. Wacht tot het geheel iets indikt, dit duurt een minuut of 5. Voeg extra ingrediënten zoals worst of kaas nu toe. Voeg ook de sambal of paprikapoeder toe.
Breek de eieren en roer ze door het tomatenmengsel. Laat het op laag vuur rustig stollen. Blijf af en toe roeren en pas op dat het niet te droog wordt. Het geheel moet een beetje lobbig blijven.
Bestrooi eventueel nog met wat chilivlokken of kaas en serveer met lekker vers Turks brood of een dikke volkoren boterham.

Smakelijk !
daisycornelissen1973@gmail.com

vrijdag 10 juni 2022 | Recepten

Meer nieuws

Waar zijn zij mee bezig op het land ?

Waar zijn zij mee bezig op het land ?

Ik sprak een blije Michiel. Er zijn veel nieuwe vrijwilligers die structureel een dag in de week komen. Demian & Hans zijn de allernieuwste exemplaren en Berbel geeft al wat maanden acte de presence. Hiernaast is Olaf gelukkig terug. Zodra deze bikkel enigszins...

Lees meer
VEGA RODE KOOL OVENSCHOTEL MET KNOLSELDERIJ

VEGA RODE KOOL OVENSCHOTEL MET KNOLSELDERIJ

De rode kool is gestoofd met appel en kruiden, afgedekt met een zachte puree van aardappel en knolselderij en als laatste een krokante top van noten en kaas. Rode kool is altijd een heerlijke groente om te verwerken in een ovenschotel. Je moet er alleen wel even de...

Lees meer
Pompoenoogstdag groot succes

Pompoenoogstdag groot succes

Afgelopen zaterdag waren we erbij hoor ! De pompoenoogstdag. ’s Morgens stond ik in mijn joggingbroek met onze hond aan mijn zijde bozig naar buiten te kijken. Plensbuien tot en met. “We gaan er nu echt niet uit Aaf. Hou nog maar even op.” Ondertussen keek ik op de...

Lees meer